Vetenskap      Hjul      Historia      Hus      Sport      Teknik      Djur      Människan      Rymden      Jorden

Vad hände med hunden Laika?

Hunden Laika var först med att lämna jorden och åka runt den med rymdskeppet Sputnik 2. Det här var en svart och vit blandras som egenltigen hette Kudrayavka som betyder lilla lockiga. Tiken fick namnet Laika som betyder skällande hund efter att ha skällt under en intervju på radio.

I USA kallade man ibland hunden för Muttnik. Laika vägde cirka 6 kg när hon placerades på Sputnik för att resa ut i rymden. Men vad hände med Laika därefter? Kom hon tillbaka till jorden igen? Cirkulerar Laika fortfarande i rymden?

Det gick flera årtionden innan ryska källor avslöjade vad som hände med Laika och hur rymdhunden god. Hon levde i fyra dagar i sin kapsel och dog när den blev överhettad. Fast det finns andra källor som säger att kabinen överhettades redan några timmar efter att Sputnik skjutits ut. Och då skulle Laika alltså inte ha levt flera dagar i rymden.

Är Laika hunden kvar i rymden?

Nej, Laika finns inte längre. Inte rymden och inte på jorden. Fem månader efter detta rymdäventyr då Sputnik cirkulerat jorden 2570 gånger så brann kapseln upp då den åter närmade sig jorden. Laikas kropp fanns i kapseln och brann därmed också upp.