Vetenskap      Hjul      Historia      Hus      Sport      Teknik      Djur      Människan      Rymden      Jorden

Det finns en bok som ingen kunnat översätta

Tänk dig att du skulle hitta på ett språk och skriva en bok om hälsa på detta språk. I boken ger du recept på hur vissa problem kan lösas med örter och annat. Sedan gräver du ner boken under marken och så finner någon detta om flera hundra år. Hur ska de då översätta det du har skrivit?

Det finns faktiskt ett manuskript i form av en bok på 240 sidor från Medeltiden som har skrivits på ett språk som ingen kunnat översätta. Så vilsans alltså!

Denna bok anses ha skrivits mellan 1404 och 1438 och den har bilder som visar en massa olika saker som plantor, kvinnor med svullna magar som badar i gröna pooler och mer. Forskare har försökt att översätta manuskriptet men har inte lyckats. Detta har pågått hur länge som helst.

Så sent som 2018 så lyckades en grupp kanadensiska forskare göra framsteg med manuskriptet. De använda dig av AI för att klura ut delar av texten. Men de lyckades inte helt och hållet. Det kommer att krävas mer än AI för att lyckas ta reda på vad som egentligen står skrivet i denna bok.

Här kan du lära dig mer om Voynich manuskriptet: