Vetenskap      Hjul      Historia      Hus      Sport      Teknik      Djur      Människan      Rymden      Jorden

5 historiska händelser som faktiskt har inträffat

Ju längre bort vi kommer från en specifik händelse ju mindre minns vi om den. Generation efter generation kan berätta om det som skedde men till sist låter det mer som en fabel. Fast om vi går till historiska arkiv för att undersöka om den där sagan som berättas i familjen stämmer så kan vi förvånas över att den faktiskt är sann.

Här är 5 historiska händelser som kan låta som sagor men som faktiskt har inträffat!

1. Receptfritt heroin

Om detta låter som en dröm för dig behöver du kanske lite hjälp. Faktum är att det en gång i tiden var möjligt att köpa heroin fritt på apotek. Det såldes som en drog mot hosta. Inte bara för vuxna. Små barn fick också heroin som hostmedicin. Så vilsans det var…

2. Det dansades till döds i medeltidens Europa

Dansen gick under namnet St Vitus Dans och den dansades av stora grupper med människor. Man dansade på tills ingen orkade mer. Under denna dans blev folk sjuka och vissa dog till och med! Medeltidens ledare var oroade över detta fenomen för det verkade dessutom som att den farliga dansen var smittsam.

Den spreds från Tyskland och vidare till Frankrike och Italien. Så sent som 1518 hade man ett utbrott av denna smittsamma dans i Strasbourg. Det var en kvinna vid namn Frau Troffea som började dansa på gatan. Inom fyra dagar var de 33 personer som dansade och gruppen växte till 400 personer inom en månads tid. Många dog av hjärtattack.

3. En 17-åring designade USAs flagga

Robert G. Heft var pojken som designade den amerikanska flaggan år 1958. Detta gjorde han som en del av ett skolprojekt. Han fick inte högsta betyg av läraren för sitt projekt eftersom han hade lagt till fler stjärnor då han insåg att det var fler stater på gång. Men Vita huset gillade designen och antog den som landets flagga.

4. Attacken i Baltimore

På södra Irland finns det en liten by som heter Baltimore. Sommaren 1631 attackerades denna by av pirater från Nordafrika. Dessa pirater leddes av en holländsk kapten, Jan Janszoon van Harleem som koneverterat till Islam. Han var också känd under namnet Murad Reis den Yngre.

Attacken kom plötsligt och byborna tvingades ombord på skeppen och togs som slavar. Det sägs att det bara var tre av byns invånare som någonsin fick se hemlandet Irland igen.

5. Försäljning av fruar i England

Vad gör du om du blir trött på din fru? Under 1700- och 1800-talet i England så löste man problemet med dyra skilsmässor genom att sälja fruarna. De som inte hade råd med skilsmässa valde denna väg. Detta skedde på alllmänna platser som marknader och pubar.