Vetenskap      Hjul      Historia      Hus      Sport      Teknik      Djur      Människan      Rymden      Jorden

Den äldsta svenska tapeten hittades i Malmö

Idag är det vanligt att använda tapeter. Vi dekorerar våra hem med papperstapeter som har ytor som är enkla att hålla fina. Dessutom finns det moderna fototapeter som fungerar som en form av konst. Tapeten är viktig inredning då den skapar en känsla av hem.

Om du köper en gammal lägenhet eller ett gammalt hus kan det vara spännande att skala av och se vilka tapeter som finns under väggens yta. Kanske måste du inte köpa något nyproducerat för att få den historiska känslan. Den allra äldsta tapeten i Sverige hittades i Malmö.

Den tapeten var från 1570-talet och var av den vävda sort som var vanligt under det århundradet. Tapeten som hittades i Malmö är unik för att den var bevarad. Om du hittar delar av en tapet under flera lager av nya tapeter så är det ju inte säkert att det går att restaurera den och få det att se fint ut.

Under 1600-talet så började man använda papper men det var fortfarande vanligare med ullstoft. De som var riktigt rika klädde sina väggar med läder som förgylldes eller kanske med siden. Att finna den här typen av antik tapet i väggen är förstås som att finna en skatt!